čtvrtek 5. května 2011

Něco na úvod...

Tanec je pohybová společenská aktivita, provozovaná převážně za doprovodu hudby. Tanec může navodit lepší náladu, a také je vyjádřením pocitů tanečníka, takže může být považován za druh umění. Umělecký tanec bývá označován slovem balet nebo také scénický tanec apod.

Nějak takhle  najdete definovaný tanec v encyklkopediích, jak ho ale vidíme my?...Řekla bych, že je to spíš o zábavě a pohybu. Je to, ale i dřina a obrovské úsilí co stojí za krásou tance. tak teď něco z historie:


Vznik tance je kladen do období rodové společnosti, kde umocňoval rituální obřad. Tuto funkci zastával až do starověku, kdy k této funkci přibyla ještě funkce umělecká. V této době neexistoval tanec v páru, ale pouze individuální tanec – umění, nebo tanec skupinový – rituální.
Ve 20. století vznikla řada soutěží, které se dělí podle druhu tance. Se systémem soutěží vznikl i systém hodnocení pro různé tance, toto hodnocení je založeno na kombinaci subjektivních dojmů (radost z tance, výraz v obličeji, přirozenost, atd.) a na objektivních skutečnostech jako je obtížnost taneční sestavy a její provedení (zvláště u akrobatických tanců se hodnotí poměr mezi záměrem a provedením).

Žádné komentáře:

Okomentovat